Blogg gratis Logga in

Sáhkadit -betraktelser från en lulesamisk etnolog

07 Jan, 2007

lismaris | 07 Jan, 2007 | Allmänt | (4619 Läst)

skojig sång om samer? nej, den är kränkande

Jag var in på sökmotorn Google och sökte på ordet samer och jag hittade en webbsida som D-sektionen vid Lunds Tekniska Högskola (Datateknik och Infocom) hade. På webbsidan har de enligt dem själva sidor som är skojiga för studenter. En av sidorna var ett Sångarkiv. En av sångerna handlade om samerna. Sången hette: "800 samer". När man ser texten mår man illa. det är en kränkande sång...

Här är sångtexten från den sidan:

800 samer

Författare: (okänd)
Kategori: SåS Fria 1986
Melodi: 800°

Ja, varför tveka hur vi ska få el
Dom tål väl några Bequerel
Det är ball med lysande renar
Vi tar plutonium från deras spenar
En lattjo pryl som Tjernobyl
läks ju lätt med magnecyl
Det är så kul med kärnenergi
Nu får dom hudallergi

|: 800 samer, vi kan skita i dom, vi kan skita i dom :|

Vi vill köra med en ball reaktor
Sen kan vi skylla på en mänsklig faktor
Våran jättesäkra konstruktion
skapar en och annan mutation
Nån la sin hand på fel ratt
I Sameland hörs inga skratt
Stackar sam, du blev så kal
Men vi har ju inget val

800 samer, vi kan skita i dom, vi kan skita i dom
80 samer, vi kan skita i dom, vi kan skita i dom
8 samer, vi kan skita i dom, vi kan skita i dom
0,8 SAMER, VI KAN SKITA I DOM, VI KAN SKITA I DOM!
Tillbaka till Sångarkivet

länk till deras webbsida:

http://www.dsek.lth.se/arkiv/sanger/index.php?song=4

Bloggtoppen.se

Kommentarer

 1. Studentsånger är väl inte kända för att vara varken censurerade eller etiskt korrekta...
  Håller också med om att den här anspelade mer på Tjernobylkatastrofen istället för på samer i sig.
  Det enda som sved lite var att de som skrivit den var ifrån Lund, längst söderut i Sverige, och plötsligt kändes det lite som nån sorts inbördes rasism. Inte helt okej.

  Skrivet av Linn — 18 Maj 2009, 13:11

 2. Jag tycker fortfarande att det är en fullständigt harmlös och rolig sång, och med studentmått håller den en fullt acceptabel nivå. Jämför till exempel med en sång som ofta sjöngs när jag pluggade - om Lilla Ida, horan Märta och ett matsalsbord.

  Skrivet av Stålka — 13 Dec 2007, 00:26

 3. Jag tycker att det är en riktigt bra sång. Helt underbar text! Framför allt tycker jag om att man i skriven text använder ordet "sam". I talspråk har jag hört det användas många gånger... en sam, flera samer, men aldrig sett det i skrift förut.

  Det är ju riktigt poetiskt, och får mig att brista ut i en spontan dikt:

  EN SAM
  En sam är aldrig ensam,
  två samer inte alltid tvåsam.
  Samma samer inte alltid sams.
  Sam Simma har summit,
  hinna, han, hunnit.
  Sara Sara och Sunna Sunna,
  samer kan man försumma.
  Inga Inga, kan samer tvinga,
  men en sam är inte stark,
  två sam lämnar inte sin mark,
  tre sam ger storsvensken spark.

  Skrivet av Per — 03 Sep 2007, 21:27

 4. Jag tycker att det är en riktigt bra sång. Helt underbar text! Framför allt tycker jag om att man i skriven text använder ordet "sam". I talspråk har jag hört det användas många gånger... en sam, flera samer, men aldrig sett det i skrift förut.

  Det är ju riktigt poetiskt, och får mig att brista ut i en spontan dikt:

  EN SAM
  En sam är aldrig ensam,
  två samer inte alltid tvåsam.
  Samma samer inte alltid sams.
  Sam Simma har summit,
  hinna, han, hunnit.
  Sara Sara och Sunna Sunna,
  samer kan man försumma.
  Inga Inga, kan samer tvinga,
  men en sam är inte stark,
  två sam lämnar inte sin mark,
  tre sam ger storsvensken spark.

  Skrivet av Stålka — 03 Sep 2007, 21:26

 5. Jag tycker att det är en riktigt bra sång. Helt underbar text! Framför allt tycker jag om att man i skriven text använder ordet "sam". I talspråk har jag hört det användas många gånger... en sam, flera samer, men aldrig sett det i skrift förut.

  Det är ju riktigt poetiskt, och får mig att brista ut i en spontan dikt:

  EN SAM
  En sam är aldrig ensam,
  två samer inte alltid tvåsam.
  Samma samer inte alltid sams.
  Sam Simma har summit,
  hinna, han, hunnit.
  Sara Sara och Sunna Sunna,
  samer kan man försumma.
  Inga Inga, kan samer tvinga,
  men en sam är inte stark,
  två sam lämnar inte sin mark,
  tre sam ger storsvensken spark.

  Skrivet av Stålka — 03 Sep 2007, 21:25

 6. Man väljer själv vad man blir kränkt av. Jag har i studentkårsorkestrar hört de mest makalösa sånger, särskilt sexuellt fixerade, där både män och kvinnor behandlas som könsorgan. Inledningsvis tyckte jag att de var förnedrande, och i synnerhet kvinnoförnedrande och jag har skämts över att sitta med vid middagar där sådant sjungs. Men när jag sen insett att ofta kvinnor sjunger i starkast i dessa sånger har jag blivit stum. Först tänkte jag: De där är inga äkta feminister. Men sen tänker jag nu mer och mer att man inte behöver ta illa upp när folk skriver om en till bara genitalia. Man kan ta det som ett skämt och klämma i själv, och då skapar inte heller sången något våldsamt obehag hos lyssnaren.

  Jag ser det som ett problem att folk inte får skämta med det samiska: att många samer ständigt kräver ett så stort allvar: att man ska respektera det samiska. Och det samiska kan ju då bli något väldigt tråkigt och museilikt - något man inte får göra fel i förhållande till.

  Därmed inte sagt att jag tycker att samer aldrig ska anmäla trakasserier osv. Jag var själv ute med en kompis häromveckan och vi blev inte insläppta på Blue Moon Bar för att han hade kolt. De sa att det inte var vårdad klädsel. Det är ju bara bullshit och typiskt sådant som man borde anmäla. Men den här avarten till humor som finns på studentkårerna... jag vet inte hur långt man kommer med att förbjuda den. Resultatet blir ju att de inte har kvar några sånger om samer... Och det vill vi väl inte heller.

  Skrivet av Ville — 21 Mar 2007, 18:57

 7. Lundastudenter är själv ett skämt.

  Tycker det spelar mindre roll vilket ursprung texten har, inte ens om den är författad av en same eller ättling själv. Det är den som kränks som bestämmer över sina upplevelser.

  Vill man ironisera regeringens tjernobylagerande, finns bättre retorik. Teknologsångers raison d'Être är elakhet eller hånfulhet, ofta i ett slutet sällskap.

  Om det uppstår en tvivelaktig tolkningssituation är det inte vidare diplomatiskt att legitimera något som kan uppfattas som hets mot livsstil. Och i ett helhetsperspektiv - hur ser tonen ut om jag besvarar med sarkastisk replik?

  Skrivet av Roger — 12 Mar 2007, 22:23

 8. Otroligt dumt att publicera en text som inte kn väcka annat än anstöt! Den som kan den samiksa historien, med skallmätningar, nedvärdering, apartheid och kränkningar, kan inte se annat än att det ligger stupiditet och inskränkthet bakom bristen på förståelse från andra än samerna själva. Att man som student vill skylta med detta är för mig lite märkligt. Vill man framstå som så dum som det verkar?

  Skrivet av Hilda — 15 Feb 2007, 20:08

 9. Ja, det är troligt att det är taget ur en förmildrande kontext, och ja, jag har förstått parafrasen från början.

  Trots det är inte sången rolig för många samer, det finns en hel del människor som har farit illa under livet av att vara just samer. Det är nog skälet till varför Lis-Mari har postat detta inlägg. Det är dessutom inte självförvållat att födas som same.

  Ni har inget ansvar av att censurera eller mörklägga tidigare utgivna texter säger ni, men vem är egentligen den ansvarige utgivaren som avgör detta? Ni får tänka på att texten ligger ute på nätet.

  Det kan vara bra att förklara i vilken kontext den finns i. Om musikalen ska vara intakt vill jag till och med gå så långt med att föreslå att ni har denna på intranätet.

  Skrivet av Peter — 18 Jan 2007, 08:05

 10. Det är en sak till som måste nämnas. Det kanske borde nämnas i direkt anknytning till texten i sångarkivet också.
  Detta är en sång från Sångarstriden (SåS). I sångarstriden tävlar man bland annat med små minimusikaler ("fria programmet"), som är 12 minuter långa. Om man vill hålla publikens intresse uppe i 12 minuter brukar man behöva ha med ett visst mått av drama i programmet; ofta i form av någon konflikt mellan personerna som sjunger. Det betyder också att vissa av sångerna sjungs av "de onda".
  Jag tror att D-sektionens fria program 1986 handlade om Tjernobylkatastrofen, som ju var en aktuell händelse just då. Den här sången kanske sjöngs av ett gäng teknologer utklädda till den dåvarande regeringen, och i den kontexten kanske det framgick mycket tydligare att det var fråga om politisk sarkasm.
  Peter: Jag tror inte att den här textens upphovsmakare såg det som ett alternativ att sjunga om "svenskar", eftersom refrängen är en (usel) parafras på Ebba Gröns text "800 grader, du kan lita på mig".

  Skrivet av En från Lund — 18 Jan 2007, 06:51

 11. Man kan ju alltid byta ut "samer" mot "svenskar" , "renar" mot "kor" och "Sameland" mot "Sverige".

  Områdena som drabbades påverkade ju i betydligt större utsträckning svenskar än samer, om man ser till relationerna mellan befolkningarna.

  Men sången kanske inte blir lika rolig då?

  Skrivet av Peter — 17 Jan 2007, 23:13

 12. Jag håller med Mikael. Det låter mer som sarkasm mot hur Tjernobylkatastrofen (katastrofen är ifrån 26 april 1986, sången är från samma år) och hur det hanterades än om just samer.

  Om du tycker att det handlar om kränkning så tycker jag att den är helt självförvållad. Om du vill ha plåster på såren så sjungs faktiskt inte den sången längre.

  Skrivet av Lundastudent — 17 Jan 2007, 19:11

 13. Texten är naturligtvis sarkastiskt menad, och om syftet med sången var att väcka debatt så fungerar det ju uppenbarligen.

  Jag kan informera om att jag aldrig har hört någon sjunga den här visan under mina fem år på LTH.

  Jag kan också informera om att sångarkivet på LTH:s hemsida är just ett arkiv, och vi har inget intresse av att försöka mörklägga eller censurera tidigare årskullars dumheter.

  Skrivet av En från Lund — 17 Jan 2007, 18:55

 14. Det verkar vara lika tråkigt skämt som på Richard Høgnes i Tronheims blogg http://richardno.blogspot.com/

  Skrivet av Lars-Nila — 11 Jan 2007, 01:44

 15. Jag gissar att sången är sarkastisk, att den i själva verket kritiserar Tjernobylolyckan och den brist på uppmärksamhet som de drabbade renskötarna fick. Hoppas jag iallafall, jag kan ju ha fel...

  Skrivet av Mikael — 09 Jan 2007, 22:38

 16. Nej, finns inget förmildrande med den studentsången. Helt poänglös...

  Skrivet av Peter — 08 Jan 2007, 08:47


Lägg till en kommentar authimageEn bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor