Blogg gratis Logga in

Sáhkadit -betraktelser från en lulesamisk etnolog

22 Nov, 2006

lismaris | 22 Nov, 2006 | Kultur | (1104 Läst)

samisk utställning på nätet

Jag vill tipsa om en helt fantastisk samisk utställning på nätet. Jag hoppas fler museer och institutioner som arbetar med det samiska skulle ta fram liknande... Det är helt otroligt att man kan ta del av utställningen fast man inte är på plats! Jag måste ta mig en tur till Tromsö snart, för jag har ännu inte varit där.

Utställningen heter : Sápmi - en nasjon blir til". Utställningen på nätet bygger på Tromsö Museums utställning med samma namn , och den är tänkt att vara till hjälp i undervisningen.

"Sápmi - en nasjon blir til" tar upp den samiska samtiden både ur ett kulturellt och politiskt perspektiv. Man kan välja antingen att se utställningen på samiska eller norska. http://sapmi.uit.no

Härligt att museet tar upp nutida frågor som rör den samiska kulturen. Det är bra att man slutar exotisera oss samer, som det är annars lätt blir så fort vi blir "utställda"....
Kommentarer

 1. Ledsen om jag ställer till det för er alla bloggläsare... Men börjar ni med denna länken så är det lätt att man missar både välling- och sovklockan ;-)

  www.sofie.vasterbottensmuseum.se

  Eva

  Skrivet av Eva — 28 Jan 2007, 00:29

 2. Intressant internetsida om samisk utställning. På tal om samiska utställningar vill jag slå ett slag för Vandringsutställningen Leva i två världar. Utställningen har producerats av elva ungdomar som berättar om hur det är att vara same, jude och rom. Just nu är utställningen i Malmö. Den 1:a februari 2007 startar den igång på riktigt med start i Kiruna och vandrar söderut. Vet inte om den kommer på Internet också?

  Skrivet av Lars-Nila Lasko — 27 Nov 2006, 16:16

 3. Otroligt vilken häftig nätutställning!

  Verkligen påkostad!

  Skrivet av Peter — 22 Nov 2006, 15:56


Lägg till en kommentar authimageEn bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor