Blogg gratis Logga in

Sáhkadit -betraktelser från en lulesamisk etnolog

lismaris | 20 Nov, 2006 | Språket | (1132 Läst)

björnar och öl

Jag tycker själv att jag är duktig på engelska. Jag brukar hålla i föredrag på engelska utan svårighter, men ibland blir det fel...Det är som om man har fastnat i fel uttal med ett ord... ; )

Jag skulle för ca 20 år sedan (men gud vad åren har gått... ) guida ett en hel grupp engelska turister i Gällivare. Jag berättade på engelska om Gällivares historia, samisk kultur, djur och natur. Någon i gruppen frågade om det fanns björnar. Jag sa: "and you can find beer in the forest". Gruppen började skratta muntert och kommenterade att du menade väl björnar i skogen inte öl i skogen? Jag hade sagt beer istället för bear. Jag kom på hur dumt det blev...men man bjuder på det och skrattar själv över det dråpliga.

Nåväl åren går, man glömmer.

Men i somras så stod jag och pratade med ett gång irländare om samisk kultur och jag berättade om björnriten förr i tiden och kåtan. Jag berättade om när männen hade varit ute på björnjakt så var de tvungna att komma via påssjo in i kåtan med björnköttet. Björnen var ett heligt djur och hade sådan kraft att männen fick också samma kraft, så kvinnorna fick spotta albark genom en mässingsring när de tittade på sina män...

Jag kom på mig själv mitt i meningen när det slank ur mig ... att nu uttalade jag björn fel igen på engelska ! Nu blev det som om männen fick ta med sig ölen in via påssjo in i kåtan...Voj, Voj .Gruppen upptäckte det och vi skrattade gott. Jag rättade till misstaget.

Så kan det gå , man lär väl sig så småningom ; )
En bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor